Alles over de functie van Chief Data Officer

Wat doet een Chief Data Officer?

Benieuwd naar wat een Chief Data Officer (CDO) eigenlijk doet en hoe deze functie eruitziet? Je bent hier aan het juiste adres!

Over de functie

Wat doet een Chief Data Officer?

Een Chief Data Officer (CDO) is de hoeder van de data binnen een organisatie, zowel letterlijk als figuurlijk. De CDO zet zich in om de waarde, veiligheid en integriteit van de data te waarborgen. Dit omvat het ontwikkelen en implementeren van een strategie voor gegevensbeheer die aansluit bij de doelstellingen van de organisatie en voldoet aan wettelijke vereisten.

Taken en verantwoordelijkheden

Als CDO ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitvoeren van een datamanagementstrategie. Dit omvat het definiëren van datastandaarden, het opzetten van data governance-processen en het waarborgen van naleving van regelgeving met betrekking tot gegevensbescherming. Enkele taken en verantwoordelijkheden van een CDO zijn onder meer:

 • Het ontwikkelen en implementeren van een datamanagementstrategie.
 • Het definiëren van datastandaarden en -richtlijnen.
 • Het opzetten van processen voor data governance en compliance.
 • Het beheren van datakwaliteit en -integriteit.
 • Het identificeren van mogelijkheden voor het gebruik van data om zakelijke doelstellingen te ondersteunen.
 • Het bevorderen van een data-gedreven cultuur binnen de organisatie.
Functie eisen

Wat heb je nodig in de functie als CDO?

Om aan de slag te gaan als Chief Data Officer, heb je over het algemeen een afgeronde hbo- of wo-opleiding nodig, bij voorkeur in een relevant vakgebied zoals informatica, data science of bedrijfskunde. Daarnaast is aantoonbare ervaring met datamanagement en leiderschapskwaliteiten essentieel.

Enkele andere vereisten zijn:

 • Uitstekende analytische vaardigheden.
 • Diepgaande kennis van datamanagementpraktijken en -technologieën.
 • Sterke communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk.
 • Het vermogen om strategische beslissingen te nemen op basis van data-inzichten.
 • Een goed begrip van wettelijke vereisten met betrekking tot gegevensbescherming en privacy.
Salaris

Wat is het Salaris van een Chief Data Officer?

Het salaris van een Chief Data Officer varieert afhankelijk van factoren zoals ervaring, verantwoordelijkheden en de omvang van de organisatie. Over het algemeen ligt het salaris van een CDO tussen de €5000 en €9000 per maand, maar dit kan hoger zijn in grotere organisaties of industrieën met een grote vraag naar datamanagementexpertise.

Baankansen

Chief Data Officer worden

Wil je aan de slag als Chief Data Officer? Dan is het belangrijk om ervaring op te doen in datamanagement en leiderschap. Dit kan onder meer door het volgen van relevante opleidingen, het behalen van certificeringen en het opdoen van praktijkervaring in datagerelateerde functies.

Wil jij een kickstart geven aan je data carrière? Dan raden we ons Data traineeship aan! Binnen 12 maanden krijg je de kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele data specialist en ben je gegarandeerd verzekerd van een vaste baan. Het traineeship start met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren in het vakgebied data.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot een professionele data specialist!
IT-traineeship
Start jouw IT carrière bij WT!