Tim van Berkom
Tim aan het woord

programma-ondersteuner bij de gemeente Eindhoven

IT Trainee Tim van Berkom
jul. 2024

Heb je een IT-opleiding afgerond of beschik je over IT-ervaring en ben je leergierig? Maak kennis met onze IT-trainees. We geven ze regelmatig een podium om te vertellen over hun achtergrond, drijfveren en toekomstvisies. Deze keer: Tim van Berkom.

Ervaring en vaardigheden combineren bij Working Talent

Van grafisch vormgever naar IT-trainee

Voor Working Talent was ik werkzaam in een totaal andere sector. Ik werkte namelijk als grafisch vormgever bij een klein reclamebureau bij mij in de buurt. Naast deze baan werkte ik ook freelance bij De Efteling als grafisch vormgever/ DTP’er en stond ik voor mijn eigen plezier nog wel eens bij een attractie! Een compleet andere richting dus, maar veel technieken die ik daar gebruikte zijn nu ook goed toepasbaar in mijn huidige functie als programma-ondersteuner bij de gemeente Eindhoven.


Wat mij opvalt bij Working Talent is dat er niet alleen wordt gekeken naar wat jij moet kunnen bij een opdrachtgever, maar juist naar wat jij meebrengt aan ervaring. Jouw studie en werkervaring zijn van groot belang voor het vinden van een geschikte opdrachtgever. Op deze manier kun jij je dus weer anders profileren ten opzichte van de overige trainees. Working Talent probeert samen de geschikte opdrachtgever te zoeken, waarbij je nieuwe dingen kan leren maar ook zeker geleerde dingen kan toepassen. Het voordeel van mijn functie nu is dat ik op meerdere rollen kan acteren. Naast mijn functie als programma-ondersteuner ben ik ook verantwoordelijk voor de interne- & externe communicatie en doe ik nog een klein beetje grafisch ontwerp.

Veelzijdige rol als programma-ondersteuner

Diverse taken en waardevolle certificering bij gemeente Eindhoven

Op dit moment werk ik voor de gemeente Eindhoven. Daar ben ik programma-ondersteuner, waarbij mijn takenpakket heel divers is. Mijn voornaamste taak is het ondersteunen van de programmamanager en de projectmanagers. Hierbij plan ik diverse dingen in, stel ik bepaalde documentatie op en hou ik mij bezig met interne én externe communicatie. Tevens probeer ik achter de schermen ook dingen te regelen zoals relatiegeschenken en doeltreffende animaties voor ons project. Al met al een hele diverse rol waarbij mijn kracht vanuit mijn opleiding (Communicatie & Multimedia Design) ook zeker van pas komt.


Er was niet echt een inwerktraject en hierdoor moest ik mijzelf wegwijs maken binnen de gemeente. Gelukkig werd ik al snel aan mensen gekoppeld die mij op weg konden helpen en vond ik spoedig mijn draai.


Uit het bootcamp van Working Talent heb ik bij de gemeente Eindhoven het meeste gehad aan het behalen van het PSM I (professional scrum master I) certificaat. Veel bedrijven in deze sector werken op de Agile-/Scrum-wijze, waardoor het voor mij als trainee een groot voordeel was om dit certificaat op zak te hebben. Tevens krijg je verschillende lessen over hoe je jezelf het beste kan profileren bij een potentiële opdrachtgever.

Focus op projectmanagement

Groei door eigen initiatieven en waardevolle bijdragen

Mijn professionele ontwikkeling en vaardigheden heb ik de afgelopen maanden kunnen ontwikkelen door te focussen op projectmanagement. Ook al ben ik begonnen als trainee functioneel beheerder, denk ik dat je mijn traineeship beter kan omschrijven als trainee projectmanagement. Afspraken inplannen met belangrijker stakeholders, organization charts maken en ontwerpen voor belangrijke sectoren, documentatie en presentaties voorbereiden voor belangrijke vergaderingen en als laatste mijn kennis van Scrum toepassen binnen de nieuwgevormde projectteams.


De balans tussen mijn rol als trainee bij Working Talent en mijn verantwoordelijkheden bij de gemeente Eindhoven ging vanzelf. De projecten waar ik nu onderdeel van ben en de daarbij horende werkzaamheden gaan me vrij vlot af. Tevens kom ik ook nog met eigen initiatieven waardoor ik ook mijn eigen steentje kan bijdragen. Deze bijdrage wordt als zeer positief ervaren, waardoor mijn rol van groter belang wordt en ik een cruciale schakel kan zijn wat betreft het op tijd rond hebben van de planning of documentatie.

Belangrijke mijlpalen en groeimogelijkheden binnen de gemeente

Leren door vragen te stellen

Eén van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd van collega’s bij de opdrachtgever is om in het begin van je traineeship zoveel mogelijk te vragen aan je collega’s. Als trainee heb jij natuurlijk de mogelijkheid om vragen te stellen aangezien je in een startersrol zit, waarbij dingen leren horen bij jouw functieomschrijving. Beter te veel vragen en het dan goed doen, dan het niet vragen en het fout doen.


Wat inmiddels leidde tot al een paar kleine mijlpalen hier. Bijvoorbeeld het opzetten van de interne communicatiepagina, het regelen en opzetten van de kick-off van ons project en misschien wel het allerbelangrijkste; het inplannen van belangrijke meetings zodat ons project ook daadwerkelijk blijft lopen.


Voordat ik hier kwam werken, had ik geen idee hoe het was om te werken voor een overheidsinstantie. Door het werk realiseer ik mij dat het werken voor de overheid alleen maar voordelen heeft. Er werken zoveel mensen binnen de gemeente, met allemaal hun eigen expertise, waardoor er nog zoveel te leren valt. Tevens is het ook mogelijk om binnen de gemeente te groeien naar andere functies, waardoor je zelf jouw carrièrepad kan vormgeven.

Ontwikkeling en veelzijdigheid bij gemeente Eindhoven

Blik op de lange termijn

Als ik kijk naar de lange termijn hoop ik dat ik voor de gemeente Eindhoven kan blijven werken. Ik merk dat ik hier op mijn plek zit. Ik kan mezelf hier ontwikkelen in verschillende rollen binnen het project. Dat maakt het voor nu natuurlijk superleuk, aangezien ik fungeer als een soort van duizendpoot binnen het project.


Ik zou dan ook aan andere trainees willen meegeven dat je niet bang hoeft te zijn als jouw opleiding of werkervaring niet helemaal aansluit bij de functie die jij ambieert. Iedereen heeft zo z’n eigen krachten die toepasbaar zijn binnen de functie van trainee bij een opdrachtgever. Probeer juist in te spelen op de krachten die je al hebt, waar jij jezelf kan profileren als duizendpoot!

Over Working Talent

Working Talent is in 2017 gestart met het ontwikkelen en aanbieden van IT traineeships om jong talent klaar te stomen voor het echte werk. Inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met meer dan 250 collega’s, een kantoor in Amsterdam en Groningen en sinds kort een Duits hoofdkantoor in Frankfurt.


Waar we na een succesvolle start van onze IT traineeships ook maatwerkoplossingen zijn gaan bieden voor verschillende opdrachtgevers. Hierdoor zorgen we dat trainees 100 procent zijn voorbereid als ze starten bij de opdrachtgever. Alles voor een optimaal resultaat.


Een greep uit onze opdrachtgevers: ANWB, ING, Nationale Nederlanden, Rabobank, ROBECO, Suitsupply, UMC Utrecht en Achmea.

Videohelden Working Talent 164 1
Wil jij jezelf ontwikkelen binnen de IT? Dan is ons IT Engineer traineeship iets voor jou!