IT-trainee aan het woord

IT-trainee Tessi Marks
feb. 2022

Hoi, ik ben Tessi Marks, 23 jaar en ik kom uit Leiden. Na de middelbare school ben ik Taalwetenschap gaan studeren aan de Universiteit Leiden. Ik was altijd al goed in taalvakken, maar wou niet één specifieke taal gaan studeren. Taalwetenschap bestudeert de regels en structuren van taal op allerlei niveaus. Zo heeft een vriendin van mij onderzoek gedaan naar Poolse leenwoorden in het Duits voor het jaar 1600 en ben ik afgestudeerd met als onderwerp sprekerspecifieke informatie (op basis waarvan onze stemmen van elkaar te onderscheiden zijn). Tijdens mijn studie heb ik een aantal vakken bij informatica gevolgd en tijdens mijn afstudeeronderzoek ben ik bezig geweest met veel (spraak)data, programmeren en statistiek. Omdat ik deze combinatie erg leuk vond ging ik op zoek naar een traineeship gericht op data-analyse.

Working Talent
IT-traineeships
Data
Het traineeship

Waarom heb je voor het IT-traineeship van Working Talent gekozen?

Ik heb voor het IT-traineeship van Working Talent gekozen, omdat de structuur van het bootcamp ervoor zorgt dat je nog niet direct hoeft te kiezen welke richting je als IT’er op wil gaan. Mijn kennis van programmeren bestond eigenlijk alleen uit de programmeervakken die ik op de Universiteit had gevolgd. En hoewel ik de afgelopen paar maanden een enthousiasme voor data-analyse had ontwikkeld, was ik nieuwsgierig om over andere aspecten van IT-onderwerpen te leren.

Toen ik mijn (digitale) kennismakingsgesprek met Marlies van Working Talent had, had ik er eigenlijk direct een goed gevoel bij; gesprekken bij andere organisaties die ik op de planning had staan heb ik ook gelijk afgezegd. En dat bleek wel terecht, want iedereen die ik heb ontmoet bij Working Talent is heel aardig en zijn echt nauw betrokken bij jouw leertraject, tijdens de bootcamp maar ook tijdens je detachering.

Het bootcamp

Hoe heb je het IT-bootcamp ervaren?

Het bootcamp was volledig online vanwege de coronacrisis, dus ik keek vaak naar mijn medetrainees in de vorm van vierkante hokjes in Teams. Nu moet ik zeggen dat dat aan de ene kant niet zo erg was, vanwege de korte reistijd van mijn bed naar mijn bureau. Aan de andere kant was het wel heel jammer, omdat het ook een gezellige groep was waar ik graag in real life een koffietje (of een wijntje) mee had gedronken.

Het bootcamp heeft ons meegenomen langs allerlei aspecten van IT, waarbij er enerzijds ruim voldoende tijd en ruimte was om klassikaal te leren en vragen te stellen en anderzijds je genoeg werd uitgedaagd om zelf wat te proberen. Die combinatie is mij destijds ontzettend goed bevallen en eigenlijk merk ik dat het bij de opdrachtgever waar ik momenteel aan de slag ben net zo werkt: je hebt de ruimte om samen te werken en de ruimte om zelf naar creatieve oplossingen te zoeken. Ook werd er tijdens het bootcamp aandacht besteed aan soft skills, waar ik vroeger echt een hekel aan had, maar ook dat was hartstikke gezellig en leerzaam.

Working Talent
Het bootcamp

Vertel ons meer over jouw rol en ervaringen bij Nationale Nederlanden!

Sinds september 2021 ben ik via WT werkzaam als Data Steward bij de Nationale-Nederlanden. Als je me een jaar geleden had gevraagd hoe graag ik bij een verzekeringsmaatschappij zou willen werken, zou ik daar niet bijzonder enthousiast op hebben geantwoord. Maar ik voelde me meteen warm onthaald in mijn team en die paar keer dat ik op kantoor ben geweest, was iedereen die ik tegenkwam (bij de koffieautomaat bijvoorbeeld) onwijs vriendelijk en oprecht geïnteresseerd. Na een paar weken leek het alsof ik al jaren in het team werkte, al snapte ik nog niet álles van wat er gaande was natuurlijk.

Bij de NN ben ik samen met mijn team bezig om de datakwaliteit van de tak Schade en Inkomen structureel te verbeteren. We zijn o.a. bezig om datakwaliteitschecks te bouwen op data van polissen en claims, waarbij mijn SQL-kennis goed van pas komt. Met de club data stewards zijn we continu bezig om kritisch te kijken naar de database om fouten op te sporen en te verbeteren. De database is vrij complex en er is best wat specialistische kennis over de wondere wereld van verzekeringen voor nodig om te begrijpen wat er precies allemaal voor informatie in zit. Maar ik moet zeggen: hoe meer ik hier van leer, hoe interessanter het werk wordt en hoe meer voldoening ik er uit krijg.

Working Talent
Tip

Wat zou jij een recent afgestudeerde die twijfelt of een IT-traineeship iets voor hem of haar is willen meegeven?

Als je denkt dat je te weinig (IT-)kennis in huis hebt om je aan te melden voor het traineeship of nog twijfelt of je het wel leuk genoeg vindt, zou ik je aanraden om in ieder geval het gesprek aan te gaan met een van de leuke recruiters van Working Talent. Voordat ik me aanmeldde heb ik ook twijfels gehad over of mijn studie wel genoeg aan zou sluiten, maar eerlijk gezegd heeft dat niet zo veel uitgemaakt. Als je de wereld van IT je in ieder geval genoeg trekt om dit stuk tekst tot hier te lezen en je staat open om er meer over te leren, moet je jezelf die kans absoluut gunnen. De positieve ervaringen die ik hierboven heb omschreven klinken misschien afgezaagd of geforceerd, maar ik ben meen het allemaal!

Voordat ik begon bij mijn opdracht, heb ik even nagedacht over hoe je ontvangen zou worden als starter op de arbeidsmarkt: misschien zijn er mensen die twijfels hebben aan de capaciteiten van een net-afgestudeerd persoon of zijn er juist hoge verwachtingen die je niet waar kunt maken. Daar hoef je je helemaal geen zorgen over te maken. Ik heb ook gemerkt binnen mijn team dat er genoeg vrijheid is om de zaken op te pakken die jij interessant vindt en dat dit soort enthousiasme juist erg gewaardeerd wordt. Dus al kies je er nu voor om ‘iets met data’ te gaan doen, kun je jouw carrièrepad zo aanleggen dat je precies op je plek terecht komt, al is dat later misschien ergens anders dan dat je eerst dacht. Working Talent zorgt er voor dat jij bij een opdracht terecht komt waar je jezelf kunt ontplooien en ik ben ze erg dankbaar voor hun vertrouwen in mij.