Felix Neuvel WT
Trainee aan het woord

IT-trainee Felix Neuvel

IT-trainee Felix Neuvel
sep. 2024

We laten onze trainees graag aan het woord om hun persoonlijke verhalen en ervaringen te delen, zodat jij een goed beeld krijgt van wat je kunt verwachten. Deze keer delen we het inspirerende verhaal van trainee Felix Neuvel die een bijzondere reis maakte. Van backpacken door Zuid-Amerika naar het opbouwen van een carrière in de IT. Lees hieronder hoe hij deze overgang heeft ervaren en welke waardevolle lessen hij heeft geleerd.

Van backpacken naar een IT-carrière

Van avontuur naar carrière

Na het afronden van mijn opleiding Technische Bedrijfskunde besloot ik om een half jaar te backpacken met een goede vriend. Deze reis, die me naar landen zoals Brazilië, Argentinië, Bolivia, Peru en Costa Rica bracht, was een avontuur dat mijn horizon op vele manieren heeft verbreed. Bij mijn terugkomst was het tijd om een volgende stap te zetten in mijn carrière, en dat bracht me bij Working Talent.

De bootcamp

Voorbereid op de uitdagingen die voor ons lagen

De start bij Working Talent begon met een intensief bootcamp, een periode waarin ik samen met andere trainees werd voorbereid op de uitdagingen die voor ons lagen. Gedurende deze weken leerde ik zowel soft- als hardskills, wat een stevige basis legde voor mijn rol bij de opdrachtgever. Een bijzonder waardevolle ervaring voor mij was de KrachtZat-dag, waarop ik mijn mede-trainees beter leerde kennen.


Deze dag bracht ons als trainees niet alleen dichterbij elkaar, maar daagde ons ook uit om dieper naar onszelf te kijken. Door middel van praktische opdrachten, kreeg ik de kans om mijn angsten en onzekerheden onder ogen te zien en te overwinnen. Het was een dag om echte verbindingen te maken en mijn grenzen te verleggen, wat een sterke basis legde voor zowel persoonlijke als professionele groei.

Mijn rol bij de UvA

Verantwoordelijk voor het inrichten van nieuwe processen

Na de bootcamp begon mijn rol als junior SAP-consultant bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het financiële team. Hier ben ik verantwoordelijk voor het inrichten van nieuwe processen voor doorlopende betaalgegevens in het systeem. Dit omvat communicatie met projectleiders en ontwikkelaars, het opstellen van functionele ontwerpen, testen en zorgen dat de business akkoord gaat met het nieuwe ontwerp.

Uitdagingen en groei

De stap bleek een waardevolle zet

Een van de grootste uitdagingen die ik tegenkwam, was het vinden van aansluiting binnen mijn team, dat voornamelijk uit oudere, meer ervaren collega's bestond. Dit maakte het soms lastig om mijn ideeën en meningen te delen en gemeenschappelijke interesses te vinden.


Toen er zich een kans voordeed om mij aan te melden bij JongICTS, een afdeling van de UvA die evenementen organiseert voor medewerkers jonger dan 35 jaar, heb ik deze kans met beide handen aangegrepen. Deze stap bleek een waardevolle zet. Door deel te nemen aan JongICTS kon ik niet alleen een netwerk van leeftijdsgenoten opbouwen, maar het droeg ook bij aan het verbeteren van mijn relatie met mijn directe collega's. Vanuit JongICTS houd ik mij momenteel bezig met het opzetten van een onboardingsprogramma en het organiseren van een sociaal event na de zomer. Mijn ideeën pitch ik binnen de organisatie, wat bijdraagt aan mijn zichtbaarheid binnen het team.


Inmiddels merk ik ook naarmate de tijd verstrijkt dat het leeftijdsverschil minder voelbaar is. We maken af en toe grapjes over de generatiekloof, en ik waardeer deze momenten.

Professionele Ontwikkeling

Kan nu zelfstandig vraagstukken kan oplossen

Mijn tijd bij de UvA heeft een belangrijke rol gespeeld in mijn professionele ontwikkeling. Ik heb diepgaande kennis van SAP opgedaan, waarmee ik nu zelfstandig vraagstukken kan oplossen. Tevens heb ik mijn vaardigheden op het gebied van scrum verder ontwikkeld en vervul ik momenteel de rol van scrum master binnen mijn team.


Tijdens mijn traineeship heb ik bijgedragen aan uiteenlopende projecten en situaties van hoge prioriteit. Het oplossen van een kritieke storing gaf me veel voldoening, vooral door de hectiek en nauwe samenwerking die het met zich meebracht.

Toekomstperspectief

Heb een omgeving gevonden waar ik kan blijven ontwikkelen

Mijn ervaring bij Working Talent heeft me niet alleen inzicht gegeven in de IT-branche, maar ook mijn carrièrepad positief beïnvloed. Ik ben van plan om bij de UvA te blijven, omdat ik hier een omgeving heb gevonden waar ik mijn vaardigheden kan blijven ontwikkelen en mezelf kan uitdagen. Hoewel ik geen concreet langetermijndoel heb, wil ik blijven leren en groeien in mijn rol.


Mijn advies aan toekomstige trainees is om je opdrachtgever een eerlijke kans te geven en open te blijven communiceren over je wensen en obstakels. Wees proactief in het bespreken van je ambities tijdens evaluatiegesprekken en maak optimaal gebruik van de groeikansen die Working Talent biedt.

Over Working Talent

Working Talent is in 2017 gestart met het ontwikkelen en aanbieden van IT traineeships om jong talent klaar te stomen voor het echte werk. Inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met meer dan 250 collega’s, een kantoor in Amsterdam en Groningen en sinds kort een Duits hoofdkantoor in Frankfurt. Waar we na een succesvolle start van onze IT traineeships ook maatwerkoplossingen zijn gaan bieden voor verschillende opdrachtgevers. Hierdoor zorgen we dat trainees 100 procent zijn voorbereid als ze starten bij de opdrachtgever. Alles voor een optimaal resultaat. Een greep uit onze opdrachtgevers: ANWB, ING, Nationale Nederlanden, Rabobank, ROBECO, Suitsupply, UMC Utrecht en Achmea.

Videohelden Working Talent 164 1
Wil jij jezelf ontwikkelen binnen de IT? Dan is ons IT Engineer traineeship iets voor jou!