Een IT-studie op je naam of heb je een IT-achtergrond, maar nog niet uitgeleerd? Dat zijn onze IT-trainees. Regelmatig laten we één van onze trainees aan het woord. Over hun achtergrond, drive en toekomstplannen. Dit keer: Dirk de Bruin.
Een IT-studie op je naam of heb je een IT-achtergrond, maar nog niet uitgeleerd? Dat zijn onze IT-trainees. Regelmatig laten we één van onze trainees aan het woord. Over hun achtergrond, drive en toekomstplannen. Dit keer: Dirk de Bruin.
Aan de Vrije Universiteit Amsterdam heb ik Human Movement Sciences (bewegingswetenschappen) gestudeerd. Na mijn afstuderen ben ik nog ruim een jaar blijven hangen in mijn studentenbaan als magazijnmedewerker, maar daarna besloot ik om me te gaan oriënteren op mijn toekomst. Ik heb toen gekozen voor het IT traineeship bij Working Talent.
Binnen no-time merkte ik dat Working Talent enorm behulpzaam is om je verder te helpen. Ze identificeren en definiëren je sterke punten en competenties al tijdens het bootcamp. Door gesprekken met het Sales team en Jorrit, de Talent Developer, ben ik een weg ingeslagen die ik van tevoren niet had verwacht. Ik kom uit de wetenschappelijke (sport)data-wereld en dacht me daarin verder te ontwikkelen, maar vanuit de brede insteek van het bootcamp ben ik overgestapt naar Software Development en Testing.
Het meest waardevolle aspect tijdens de bootcamp fase is de specialisatie periode. Daar buig je je als team over complexe vraagstukken. Of dit nu Software ontwikkelen is of een database opschonen en inzichtelijk maken in PowerBI; je leert samenwerken als team en elkaar vertrouwen en ondersteunen waar het kan. Deze manier van werken zie ik ook nu terug bij de opdrachtgever en het bereid je dus echt voor op je nieuwe carrière.
Op dit moment werk ik inmiddels als Test Automation Engineer in de logistieke sector. Hier ben ik onderdeel van een DevOps-team waarbij ik verantwoordelijk ben voor de automatische regressietesten. Met deze testen kunnen wij de kwaliteit van de software waarborgen en het development proces versnellen en verbeteren.
Enorm bevredigend om te doen, maar die ook zeker z’n uitdagingen heeft gekend. Het managen van verwachtingen van anderen, maar vooral van jezelf, was een uitdaging. Je wilt zelf heel graag en zo snel mogelijk volledig meedraaien en waarde toevoegen, maar je zit nog echt in een lerende fase. Open zijn tegenover jezelf en anderen voor wat betreft je ontwikkeling is in mijn ogen essentieel om juist die stappen te zetten en fouten te voorkomen.
Mijn professionele ontwikkeling is veel breder dan dat alleen. Naast technische skills zijn ook de softskills van belang en daar heb ik ook grote stappen gezet. Met behulp van onder meer de Talent Boosters heb ik gewerkt aan mijn presentatievaardigheden, waarmee ik beter een boodschap kan overbrengen aan een bepaald publiek. Dit werkt enorm in mijn voordeel als ik een brug wil slaan tussen developers en de operations/business kant. Want bij developers kan je heel technisch worden en ingaan op details, terwijl je aan de businesskant iets algemener moet praten en vooral moet focussen op de toegevoegde waarde van wat je doet.
Ik voel dat ik een goede balans heb gevonden tussen m’n rol als trainee bij Working Talent en mijn verantwoordelijkheden bij de opdrachtgever door ruimte voor persoonlijke ontwikkeling te claimen bij de opdrachtgever. Door open te zijn in je verbeterpunten richting collega’s bij de opdrachtgever, kan je tijd krijgen en je goed focussen op je eigen ontwikkeling. Hierin biedt Working Talent ook een ondersteunende rol met bijvoorbeeld online cursussen of de Tech- en Talent Boosters.
Maar ook van mijn collega’s bij de opdrachtgever leer ik veel. Als IT’er werk je in een snel veranderende omgeving. Elk jaar zijn er weer technologische ontwikkelingen die je jezelf eigen moet maken. Dat stopt nooit. Je blijft hierdoor leren en nieuwe dingen uitproberen. Die mindset van aanpassen en aanleren van nieuwe technologieën is wat ik bewonder bij mijn collega’s en ik leer ervan door te zien hoe ze hierin handelen en daarmee omgaan.
Wat ik toevoeg als relatieve nieuwkomer, is dat ik als nieuweling anders tegen dingen aankijk met een verse blik. Hierbij stel ik vragen om zelf te leren hoe systemen werken en daarmee laat ik collega’s bepaalde onderdelen of keuzes uitleggen. Je forceert ze hiermee om over hun keuzes na te denken en misschien zelfs om hun keuzes te overwegen en mogelijk al tot nieuwe aanpassingen te komen waarbij ik kan helpen ontwikkelen.
Het traineeship heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven en mijn carrièrepad absoluut beïnvloed. Alles was nieuw en alles geeft dus verse inzichten. De logistieke sector was nieuw voor mij en deed mij beseffen hoeveel impact dit eigenlijk heeft op ons dagelijkse leven. De IT-systemen zijn daar weer onderliggend aan en bepalen heel veel factoren in bijvoorbeeld snelheid tot kosten van bestellingen en producten die je dagelijks gebruikt. Ik ga daarom ook vast in dienst bij de opdrachtgever. Door het werk, maar ook omdat ze hier sturen op persoonlijke ontwikkeling, met ruimte om dat te doen. Ik zie mijzelf hier nog een tijd werken en ontwikkelen, waarbij ik steeds meer waarde wil toevoegen.
Het prettige van Working Talent is dat ze in je tijd bij de opdrachtgever een aantal terugkomdagen hebben, maar er is ook maandelijks contact met je accountmanager. Die helpt je bijvoorbeeld met financiële zaken en gesprekken met je manager. Als je iets nodig hebt dan is de accountmanager er om te faciliteren. Daarnaast kan je zelf ook contact houden met je medetrainees, die lopen vaak tegen dezelfde uitdagingen aan en daardoor kan je ook tijdens je tijd bij de opdrachtgever nog van elkaar leren.
Ik zou trainees dan ook aanraden om die contacten te onderhouden. Ik zie ook bij terugkomdagen dat het contact na het bootcamp verwaterd. Zeker als je eenmaal aan de slag gaat bij je opdrachtgever. Maar iedere trainee zit in hetzelfde schuitje. Als je nieuw bent in een professionele omgeving als IT’er, dan kom je veelal dezelfde obstakels tegen. Daarnaast heeft Working Talent ook een Consultant-afdeling, collega’s die een stapje verder zijn en waar je onwijs veel van kan leren. De Working Talent Community en de Boosters die hieraan verbonden zijn vind ik echt van grote toegevoegde waarde om juist dat contact te houden en om ervaringen te blijven delen.
Over Working Talent
Working Talent is in 2017 gestart met het ontwikkelen en aanbieden van IT traineeships om jong talent klaar te stomen voor het echte werk. Inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met meer dan 250 collega’s, een kantoor in Amsterdam en Groningen en sinds kort een Duits hoofdkantoor in Frankfurt.
Waar we na een succesvolle start van onze IT traineeships ook maatwerkoplossingen zijn gaan bieden voor verschillende opdrachtgevers. Hierdoor zorgen we dat trainees 100 procent zijn voorbereid als ze starten bij de opdrachtgever. Alles voor een optimaal resultaat.
Een greep uit onze opdrachtgevers: ANWB, ING, Nationale Nederlanden, Rabobank, ROBECO, Suitsupply, UMC Utrecht en Achmea.