Campaign creators pype C Ea Je ZY unsplash
Een expert voor waardevolle inzichten

De rol van een Data Professional

Working Talent Data Professional
aug. 2023

In de digitale wereld van vandaag is data een waardevolle asset. Bedrijven kunnen tegenwoordig grote hoeveelheden waardevolle gegevens verzamelen en analyseren, om vervolgens hun producten & diensten verder te ontwikkeling op toekomstige trends. Daarom kunnen vaardige Data Professionals zeer waardevol voor bedrijven zijn.


In deze blog vertellen we je over de Data Professional, een expert in gegevensanalyse en datamanagement. Data Professionals zijn verantwoordelijk voor het analyseproces van onbewerkte gegevens, om zo bruikbare inzichten te creëren die strategieën ondersteunen en de bedrijfsinformatie vergroten.

Nasa 1lf I7wk GWZ4 unsplash
In het kort

Wat doet een Data Professional?

Een Data Professional werkt o.a. data mining technieken, past machine learning algoritmen en predictive analytics toe om voorspellingen te doen om toekomstige trends te identificeren op basis van historische gegevens. Dit doen de professionals samen met teams binnen de organisatie om zo organisatorische doelstellingen te bereiken.


In het kort: een Data Professional neemt grote sets ongeorganiseerde en ogenschijnlijk willekeurige gegevens en organiseert (of ‘schoont’) deze om patronen vast te stellen. Op een manier zodat logische conclusies worden getrokken die vervolgens kunnen worden doorgegeven om de juiste zakelijke beslissingen te helpen nemen.

En in een tijd waarin data generation op een zeldzaam hoogtepunt is met een verwachte 181 zettabytes in 2025, zijn deze Data Professionals geen overbodige luxe.


Na het verzamelen van de gegevens, zorgen Data Professionals voor een gestroomlijnde opslag en beheer van deze gegevens in databases of datawarehouses. Door gebruik te maken van analytische methoden ontdekken Data Professionals patronen, trends en verkrijgen daardoor inzichten.

Vervolgens is het de taak van een Data Professional om deze complexe gegevens voor andere afdelingen te vertalen naar begrijpelijke visualisaties en rapporten. Met als uiteindelijk doel het verbeteren en versterken van de essentiële activiteiten en processen. Activiteiten en processen die de waarde creatie en het concurrentievoordeel van een organisatie ondersteunen.


Om daarna effectief te communiceren met onder meer managers, besluitvormers en andere teams binnen de organisatie. Groepen waarmee Data Professionals überhaupt in nauw contact staan om op de hoogte te zijn van specifieke behoeften en uitdagingen en daarvoor data-oplossingen te bieden.

Markus spiske iar af B0 Q Qw unsplash1
Het gaat verder dan dat

Voorbij de data

Het werk gaat verder dan enkel werken met historische data. Een Data Professional draagt ook bij aan het verbeteren van bedrijfsprocessen en het nemen van data gestuurde beslissingen. Hiervoor gebruiken Data Professionals machine learning en voorspellende modellen om toekomstige trends en scenario's te voorspellen. Op basis van deze analyses geven Data Professionals bruikbare aanbevelingen voor de strategieontwikkeling van de organisatie.


Daarnaast zijn Data Professionals voortdurend bezig om op de hoogte te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Hierdoor werken de professionals zo efficiënt mogelijk en verbeteren Data Professionals hun analytische vaardigheden met de nieuwste technologieën, tools en trends. De professionals maken bijvoorbeeld gebruik van programmeertalen zoals SQL, Python of R en data visualisatietools zoals Power BI.


Bovendien hebben Data Professionals ook oog voor data governance en compliance. Niet alleen worden de gegevensveiligheid en privacy gewaarborgd volgens geldende regelgeving en interne richtlijnen. Data Professionals spelen ook een actieve rol in het beheren van datakwaliteit, het implementeren van beveiligingsmaatregelen en zorgt de Data Professional dat wet- en regelgeving wordt nageleefd.

Carlos muza hpj Sk U2 UYSU unsplash
Resultaten en waarde

Voor opdrachtgevers

Als Data Professional is storytelling met data één van hun sterkste troeven. Of het nu gaat om impliciete inzichten uit data te onderzoeken of scherpe inzichten over te brengen aan het zakelijk leiderschap.


Data Professionals ondersteunen data gestuurde besluitvorming en optimaliseren bedrijfsprocessen door inefficiënties te identificeren en aanbevelingen te doen voor soepele processen en meer automatisering. Kortom, een essentiële functie binnen organisaties.

Onze dienstverlening

Data traineeship

Wil jij meer weten over de mogelijkheden en de voordelen van onze dienstverlening als het gaat om Data Professionals? Neem gerust contact op! Of bekijk onze vacatures.


Bij Working Talent zijn we er namelijk in gespecialiseerd om IT talenten te vinden, op te leiden én te matchen aan de juiste opdrachtgevers.


Het IT traineeship voor Data Professional start met een intensieve bootcamp. Hier komen in een korte periode eerst alle (algemene) essentials langs, gevolgd door de specialisatie. Doordat onze traineeships continu worden geüpdatet sluiten deze optimaal aan bij de marktomstandigheden. Trainees worden op de hoogte gebracht van de laatste tooling en technieken. Daarbij focussen wij sterk op de ontwikkeling van communicatieve vaardigheden van onze trainees.

recruitment consultant
Start je Recruitment carrière bij WT!